1- مختصات جغرافیایی
مختصات جغرافیای شامل دو مولفه طول جغرافیایی و عرض جغرافیایی می باشد .
1-1 طول جغرافیایی یک نقطه از زمین به زاویه بین نصفالنهار گذرنده از تصویر نقطه روی بیضوی مقایسه و نصفالنهار مبداء (گرینویچ) واقع در صفحه استوایی گفته میشود . تقسیم بندی آن طوری است که نصفالنهار گرینویچ بعنوان نصفالنهار مبدآء در نظر گرفته می شود و دایره مدرج زمین که 360 درجه می باشد به دو نیمکره شرقی و غربی تقسیم می شود که از نصف النهار مبدا (گرینویچ) 180 درجه به شرق نیمکره شرقی که با علامت E در انتهای مقدار زاویه نشان داده میشود و 180 درجه غرب نصف النهار مبداء نیمکره غربی گفته میشود و با علامت W در انتهای مقدار زاویه نشان داده میشود.
1-2 عرض جغرافیایی یک نقطه به زاویه بین خطی که از تصویر نقطه روی بیضوی مقایسه زمین و مرکز بیضوی مقایسه زمین عبور ، واقع در صفحه نصف النهار گذرنده از نقطه کفته می شود .درجه بندی عرض جغرافیای بدین صورت است که مدار استوا بعنوان مدار صفر درجه و از مدار استوا تا محور عمودی قطب شمال نیم کره شمالی گفته میشود که با علامت N در انتهای مقدار زاویه مشخص می گردد آن صفر تا نود درجه می باشد . برعکس زاویه بین مدار استوا و محور عمودی زمین در قطب جنوب نیمکره جنوبی گفته میشود و مقدار آن از صفر تا 90 درجه با علامت S در انتهای مقدار زاویه نشان داده میشود.
مختصات یک منطقه از روی زمین به سیستم تصویر و بیضوی مقایسه نقشه بستگی دارد مختصات جغرافیایی همانطور که گفته شد مختصات کروی یک نقطه از زمین را نشان می دهد. و بر حسب زاویه نوشته می شود طول جغرافیایی و عرض جغرافیایی بترتیب زاویه بین نصف النهار گذرنده از نقطه و نصف النهار گرینویچ در صفحه استوا را طول جغرافیایی و زاویه محور عود بر نقطه و صفحه استوا را عرض جغرافیایی می نامند هر دو بصورت کمان هستند و بر حسب زاویه .روش نشان دادن زاویه به دو صورت می تواند باشد یکی اعشاری و دومی درجه دقیقه و ثانیه.برعکس در سیستم مختصات کارتزین و دو بعدی utm مختصات با سه مولفه x,y, شماره زون منطقه نشان داده میشود.
2- مختصات UTM یک نقطه از زمین
مخصات یوتی ام UTM که مخفف عبارت Universal Transverse Mercator می باشد .یک سیستم مختصات کارتزین و دو بعدی می باشد که در این سیستم هر نقطه با سه مولفه X,Y,Zone در کل سطح زمین منحصر بفرد بوده و مشخص می گردد. در این سیستم مختصات مدار زمین به قاچهای 6 درجه تقسیم می شود که به این قاچها Zone گفته میشود و شماره گذاری این قاچها بدین گونه است که اولین قاچ که ااز نصف النهار گرینویچ تا نصف النهار 6 درجه زون 31 نامگذاری شده است و مقدار آن بسمت نیم کره شرقی بیشتر می شود.و نصفالنهار گذرنده از مرکز زون و تصویر مدار استوا بر روی استوانه افقی مماس شده برکره زمین بعنوان محور های مختصاتی این سیستم در نظر گرفته می شود. بجهت اینکه مقادیر X , Y منفی نباشند به عدد X مقدار 500000 و به عدد Y مقدار 1000000 اضافه می کنند که مختصات در سمت چپ زون و پایین مدار استوا مقدار منفی نداشته باشد.
با توجه به اینکه در این سیستم مختصات طول ها و مساحت ها با مقادیر واقعی آنها اختلاف زیادی ندارد و تغییر نمی کند از این سیستم مختصات برای تهیه نقشه هایی که ابعاد منطقه کمتر از 40 کیلومتر می باشد استفاده می کنند و عمده کاربرد آن تهیه نقشه های بزرگ مقیاس و نقشه های کاداستر می باشد.
چنانکه مختصات ملک یا زمین خود را ندارید می توانید با کلیک بر روی لینک پایین مختصات یو تی ام UTM و همچنین مختصات جغرافیایی هر نقطه را از روی وب اپلیکیشن تعبیه در لینک پایین مولفه های مختصات را استخراج نموده و کپی نمایید و یا با کلیک روی منوی دانلود در فرمت kml بصورت یک فایل دانلود نمایید.