- مقدمه ارزیابی املاک
- پارامترهای ارزیابی املاک مسکونی
- مشخصات و موقعیت زمین در ارزیابی املاک:
- مساحت یا متراژ ملک با توجه به عرف منطقه مورد ارزیابی:
- موقعیت واحد ساختمانی در ارزیابی املاک:
- پهنه ملک و تراکم ساختمان:
- کیفیت ساخت ساختمان در ارزیابی املاک:
- امکانات رفاهی و جانبی در ارزیابی املاک:
- تک واحدی یا چند واحدی بودن طبقات:
- موقعیت مکانی و منطقه ای در ارزیابی املاک:
- وجود واحد تجاری در ساختمان:
- نقشه و طراحی معماری و ارتفاع فضاها:
- شرایط اقتصادی و بازار در ارزیابی املاک:
- مجاورت واحد مسکونی با آلودگی های صوتی و عوامل هدر رفت انرژی(مجاورت با پارکینگ، موتورخانه، وضعیت امنیت آن:
- نوعیت سند و تعداد مالکین در ارزیابی املاک:
- سوابق و ریشه ملک در ارزیابی املاک:
- عوامل شخصی در ارزیابی املاک:
- سهل البیع بودن یا نبودن ملک در ارزیابی:
- نحوه ارزیابی املاک توسط کارشناس رسمی دادگستری
- لینک های مفید :
مقدمه ارزیابی املاک
مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان در تمامی اعصار بوده است. مسئله مسکن به عنوان کالای سرمایه ای که سهم زیادی از هزینه ها، بودجه خانوارها و سرمایه گذاری ثابت ناخالص ملی در ایران را به خود اختصاص داده است، اهمیت آن را دوچندان کرده است. از سوی دیگر نقش زیادی در موضوع اشتغال داشته و به دلیل ارتباط گستردهای که با سایر بخشهای اقتصادی مانند خدمات مهندسی، تولید مصالح ساختمانی، حمل و نقل و حتی صنایع وابستهای چون فولاد و سیمان دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین اهمیت روز افزون مسکن به لحاظ تأثیرات عمیق و قابل توجهی که بر ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشورها دارد، بر کسی پوشیده نیست .
بنابراین ارزیابی و برآورد دقیق و قابل اعتماد از هزینه ها، روش های ساخت و اجرا و در نهایت قیمت گذاری آن به طور قطع امر سیاستگذاری در این زمینه را آسان میکند. در شرایط مختلف ممکن است صدها عامل به صورت زیرمجموعه ای از عوامل اقتصادی، ساختاری، مکانی، فرهنگی، اجتماعی بر قیمت املاک تأثیر بگذارد. بنابراین بایستی با در نظر گرفتن این عوامل، قیمت گذاری و ارزیابی املاک به طور کارآمد و موثری انجام شود.
پارامترهای ارزیابی املاک مسکونی
ارزیابی املاک از جمله ساختمان ها و آپارتمانهای مسکونی فرایندی تخصصی و مرحلهای است که شامل بررسی اسناد، بازدید از ملک، توجه به نوع کاربری، استعلامات ثبتی و حقوقی و استفاده از روشهای مختلف قیمتگذاری میشود تا ارزش واقعی ملک متناسب با موضوع ارزیابی خواسته شده با دقت بالا تعیین شود.
عوامل و پارامترهای مهم در ارزیابی املاک مسکونی عبارتند از:
مشخصات و موقعیت زمین در ارزیابی املاک:
یکی از مولفه های ارزیابی املاک مشخصات و موقعیت زمین می باشد.
- ابعاد زمین، اندازه ضلع متصل به گذر(بَر زمین)، دو یا چند بَر بودن، عرض معبر و مجاورتها و …
مساحت یا متراژ ملک با توجه به عرف منطقه مورد ارزیابی:
مساحت یا متراژ یکی دیگر از پارامترهای مهم در ارزیابی املاک می باشد.
- معمولا در مناطق مرفه و بالای شهر املاک با متراژ بالاتر راحتتر خرید و فروش می شوند، در حالی که در مناطق پایین شهر آپارتمانهای با مساحتهای کوچک خواهان بیشتری دارند.
- سن بنا: ساختمانهای مسکونی نوساز و با عمر کمتر ارزش بیشتری دارند و هر سال درصدی از قیمت آن تا عمر مفید ساختمان که حدودا 30 تا 35 سال است، افت میکند.
موقعیت واحد ساختمانی در ارزیابی املاک:
موقعیت واحد ساختمانی در ارزیابی املاک از پارامترهای دیگر ارزیابی املاک می باشد.
- در شرایط مساوی واحدهای جنوبی به دلیل نورگیری بیشتر، نسبت به واحدهای شمالی ساختمان 4 تا 6 درصد و واحدهای شرقی نسبت به واحدهای شمالی حدود 2 درصد و واحدهای شمالی نسبت به واحدهای غربی حدود 2 درصد افزایش قیمت دارند.
پهنه ملک و تراکم ساختمان:
- پهنه بندی وقوع ملک و کاربری آپارتمان و تراکم آن در ارزیابی ملک تاثیر به سزایی دارد.
کیفیت ساخت ساختمان در ارزیابی املاک:
- استفاده از مصالح مرغوب، نمای زیبا و با کیفیت و تجهیزات به روز ارزش ملک را افزایش میدهد و تاثیر مستقیم در ارزیابی ملک دارد.
امکانات رفاهی و جانبی در ارزیابی املاک:
- وجود آسانسور، حیاط، پارکینگ، انباری، استخر، سالن اجتماعات، سیستمهای امنیتی، نگهبانی و امکانات ورزشی ارزش ملک را افزایش میدهد و در ارزیابی املاک مورد توجه قرار می گیرد.
– با توجه به اینکه برج ها امکانات بهتر و بیشتری دارند ارزش آپارتمان های برجها نسبت به سایر آپارتمانها حدود 20 درصد بیشتر است .
– ارزش هر مترمربع پارکینگ حدود 50 تا 70 درصد ارزش آپارتمان در نظر گرفته می شود(اصوالا قیمت پارکینگ وابسته به موضوع عرضه و تقاضا در آن منطقه می باشد، مثلا در مناطق پایین شهر تهران قیمت پارکینگ با توجه به سن و امکانات ساختمان قیمت مشخصی دارد).
– ارزش هر مترمربع انباری حدودا 35 تا 50 درصد ارزش هر متر مربع آپارتمان است(نورگیری، ابعاد، دسترسی و شیبدار بودن یا نبودن سقف آن در قیمت انباری تاثیر گذار است).
– واحدهایی که دارای حیاط اختصاصی می باشند، حدودا 5 تا 10 درصد ارزش بیشتری دارند(حیاط با متراژ معمول و متناسب با آن ملک).
شاید دوست داشته باشید بخوانید: صلاحیت های کارشناس رسمی – راه و ساختمان
تک واحدی یا چند واحدی بودن طبقات:
- چند واحدی بودن طبقات در ساختمان به دلیل رفت و آمد بیشتر و احتمال ایجاد مزاحمت برای واحد کناری از عوامل کاهنده ارزش این آپارتمانها است و یکی دیگر از پارامترهای ارزیابی املاک می باشد.
موقعیت مکانی و منطقه ای در ارزیابی املاک:
موقعیت مکانی و منطقه ای در ارزیابی املاک مورد توجه قرار می گیرد.
- نزدیکی به مراکز تفریحی، بیمارستانها و دسترسی به حمل و نقل عمومی و همچنین قرارگیری در مناطق پرتقاضا و محلات توسعه یافته قیمت را بالا میبرد. از طرفی املاک مجاور پل هوایی خودرویی، اتوبان و بزرگراه به دلیل مشکل شبانه روزی سر و صدا و دیگر معضلات دارای ارزش کمتری هستند.
وجود واحد تجاری در ساختمان:
وجود یا عدم وجود واحد تجاری از گزینه های تاثیر گذار در ارزیابی املاک می باشد.
- ساختمان هایی که واحد تجاری دارند، قدر السهم واحدهای دیگر از زمین ملک به اندازه قدرالسهم تجاری افت قیمت پیدا می کند. علاوه بر این، اگر واحد تجاری مزاحمت برای واحدهای مسکونی ایجاد نماید، این افت بیشتر میشود.
نقشه و طراحی معماری و ارتفاع فضاها:
- نحوه طراحی داخلی، نقشه اصولی و متناسب بودن فضاها، تعداد اتاقها و … در ارزشگذاری و ارزیابی املاک موثر است و کم بودن ارتفاع فضاها از حد استاندارد از عوامل کاهنده ارزش ساختمان است.
شرایط اقتصادی و بازار در ارزیابی املاک:
- وضعیت(رکود یا رونق) اقتصادی کشور، نرخ تورم، عرضه و تقاضای بازار مسکن و وضعیت بازارهای موازی از عوامل کلان موثر بر قیمت ملک هستند.
مجاورت واحد مسکونی با آلودگی های صوتی و عوامل هدر رفت انرژی(مجاورت با پارکینگ، موتورخانه، وضعیت امنیت آن:
- اگر واحد مسکونی در واحد همکف در مجاورت با موارد بالا بود و برای حفاظت از آنها تدابیری از قبیل: درب راه پله بسته شونده، درب ضد دود، حریق و صداگیر و رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان(صرفه جویی در مصرف انرژی) و … اتخاذ نشده باشد، تاثیر منفی در ارزش ملک و ارزیابی آن دارد.
نوعیت سند و تعداد مالکین در ارزیابی املاک:
- سند رسمی مانند تک برگ و ششدانگ(طلق) ارزش ملک را افزایش میدهد، در حالی که سند قولنامهای و مشاع ارزش ملک را کاهش میدهد. ارزش آپارتمانهای مشاعی با چند مالک کمتر از آپارتمانهای شش دانگ می باشد(بسته به تعداد مالکین گاهی تا حدود 10 درصد).
سوابق و ریشه ملک در ارزیابی املاک:
- سوابق بنیادی و ستادی یا وقفی بودن ملک از عواملی است که با توجه به نوع سابقه و عرف آن منطقه در خصوص این املاک، میتواند از عوامل کاهش دهنده ارزش ملک و ارزیابی آن باشد.
عوامل شخصی در ارزیابی املاک:
- خواسته ها و تمایلات خریداران و فروشندگان در قیمت گذاری و ارزیابی املاک تاثیرگذار است.
سهل البیع بودن یا نبودن ملک در ارزیابی:
- املاکی که راحت خرید و فروش نمی شوند نسبت به املاک سهل البیع دارای افت قیمت هستند.
از عواملی که سبب غیر سهل البیع شدن ملک می شوند عبارتند از: املاک واقع در طرح های عمومی و دولتی(شهرداری، خط مترو، گذر اتوبان، تعریض گذر، توسعه شهری و …)، انواع حریم(دریا، رودخانه، دکل برق، لوله های اصلی گاز و …)، واقع شدن در شیب تند، داشتن حقوق ارتفاقی، حقوق انتفاعی(عمری، رقبی و سکنی)، دارای مستاجر و متصرف، معارض، ورثه ای بودن، املاک ترهینی و بازداشتی، سند مشاعی باشد و 6 دانگ نباشد، داشتن گذر بسیار کم، نداشتن پایانکار و دارای خلاف از جمله بنای مازاد، رعایت نکردن اصول ثلاثه(فنی، شهرسازی و بهداشتی)، املاک بزرگ و غیرمتعارف، سوپرلوکس و لاکچری، املاک با بنای نیمه کاره و …
نحوه ارزیابی املاک توسط کارشناس رسمی دادگستری
ارزیابی املاک موضوعی است که در آن ارزش ملک بر اساس داده ها و یافته های مختلف نسبت به موقعیت زمانی و مکانی تعیین میشود. لذا اگر قرار است ارزیابی املاک توسط کارشناسان رسمی دادگستری انجام شود با توجه به اهداف ارزیابی از جمله مسائل جزائی، حقوقی، بانکی، مالیاتی، داوری، و … بایستی با رعایت اصل بی طرفی و در نظر گرفتن همه جوانب امر صورت پذیرد.کارشناس رسمی دادگستری برای نیل به این هدف باید ارزیابی ملک را بر اساس معیارهایی که در متن بالا به آن اشاره شده و در نظر گرفتن روش مناسب برای رسیدن به قیمت دقیق و منصفانه در راستای جلوگیری از تضییع حقوق طرفین انجام دهد.
اگر کارشناس رسمی دادگستری در مسیر ارزیابی با املاکی که خصوصیات خاص داشته، مثلا در آن از درختان و گیاهان خاص با قیمتهای بالا یا ارزیابی ملکی همراه با اثاثیه و مبلمانی که ارزش بالایی دارد، مواجه شود؛ بایستی در راستای ارزیابی دقیق تر آنها از کارشناسان سایر رشته ها از جمله رشته های کشاورزی و منابع طبیعی و لوازم خانگی و اداری به عنوان کارشناس معین استفاده نماید.
با در نظر گرفتن پارامترهای متعددی که در ارزیابی املاک مسکونی بدان اشاره شد میتوان گفت، کارشناس رسمی دادگستری با توجه به عوامل مختلف دخیل در موضوع ارزیابی نقش مهمی در جلوگیری از تضییع حقوق افراد و خسارت به آنها داشته و این امر مستلزم این است که او در این زمینه علاوه بر بررسی همه مدارک و اسناد ساختمان از قبیل پروانه احداث ساختمان، گواهی های عدم خلاف و پایان کار ساختمانی، صورتمجلس تفکیکی، پیش نویس سند، سند مالکیت و … به داده ها و اطلاعات موجود وزن داده و در نهایت ارزش ملک را منصفانه و واقعی ارزیابی نماید و این امر به ممارست، پشتکار و تجربه نیاز دارد.