از دلایل موزائیک عکس های هوایی
از دلایل موزائیک کردن عکس های هوایی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
برخی مواقع پروژه هایی برای انجام جانمایی نقشه utm روی هوایی انجام می دهیم که محدوده زمین یا ملک بزرگتر از منطقه تحت پوشش یک عکس هوایی می باشد و ناچار هستیم دو یا چند عکس هوایی پشت سر هم را بهم بچسبانیم .این می تواند یکی از دلایل موزائیک عکس های هوایی باشد. معمولا” این ادغام عکس ها در یکدیگر را موزائیک عکس هوایی می نامند.در اینجا منظور ما از موزائیک عکس های هوایی بصورت جمعی، برای تهیه تصویر ارتوفتو یا عملیات فتوگرامتری نیست .بلکه موزائیکی می باشد که برای دو یا چند عکس هوایی اتفاق می افتد.
حالت های موزائیک کردن عکس های هوایی
موزائیک کردن عکس های هوایی دو روش می تواند انجام شود.حالت های موزائیک عکس های هوایی ممکن است قبل از زمین مرجع نمودن عکس هوایی و یا بعد از آن باشد.موزائیک عکس های هوایی قبل از زمین مرجع نمودن بصورت اتوماتیک در فتوشاپ انجام می گیرد در صورتیکه موزائیک عکس های هوایی بعد از زمین مرجع نمودن عکس هوایی در نرم افزار هایی چون Arc Gis یا Global Mapper انجام می گیرد.
شرایط عکس های هوایی برای موزائیک کردن با فتوشاپ
برای اینکه دوعکس هوایی را در محیط فتوشاپ موزائیک کنیم حدالمقدور شرایط ذیل را دارا باشند:
- تعداد پیکسل های دو تا عکس هوایی در محل موزائیک با هم برابر باشند.
- دوتا عکس هوایی بصورت متوالی باشند.
- رزولوشون دوتا عکس هوایی باهم برابر باشند.
نحوه موازائیک کردن عکس های هوایی در فتوشاپ
- بر روی منوی Automate در منوی اصلی File کلیک می کنیم
- بر روی زیر منوی photomerge … زیر منو های Automate کلیک می کنیم
- با کلیک بر روی دکمه Browse.. های مورد نظر را انتخاب کنید.
شاید دوست داشته باشید: تبدیل فرمت KML/KMZ به شیپ فایل
موزائیک کردن عکس های هوایی در نرم افزار Global Mapper
موزائیک کردن عکس های هوایی در نرم افزار Global Mapper ، بدین صورت است که پس از ژئو رفرنس عکس های هوای موقع خروجی گرفتن از عکس ژئو رفرنس شده ،فقط سطح موثر عکس را که فاقد رنگ حاشیه ایی می باشد با استفاده از دکمه انتخاب Draw Box ،انتخاب می کنیم و خروجی را به فرمت kmz یا Geotiff ذخیره می کنیم .پس از این که این عملیات بر روی تک تک عکس ها انجام شد همه آنها را در یک فایل باز می کنیم (با منوی Open ). سپس همه را در یک فایل کلی ذخیره می کنیم.
شایان ذکر است که روش موزائیک کردن عکس های هوایی در پروژه های بزرگ ، در نرم افزار های سنجش دور ، فتوگرامتری و GIS ،مانند Geomatica , Arc Gis ,… انجام می گیرد.که چگونگی آن در نوشته های بعدی خواهد آمد.این روش موزائیک کردن برای موارد خاص می باشد و در مورد موزائیک کردن عکس های هوایی بصورت خودکار با نرم افزار فتوشاپ بایستی کنترل بیشتر صورت پذیرد چون در مواقعی مابین عکسهای هوایی، فاصله افتاده و یا عوارض کشیده می شوند.
لینک های مفید :
- سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- سامانه رسا – پورتال زیرساخت داده های مکانی سازمان نقشه برداری
- سامانه فروش عکس هوایی و نقشه سازمان نقشه برداری