این راهنما که تخت عنوان راهنمای محصولات سازمان نقشه برداری سامانه رسا می باشد . جهت معرفی اندکس و محصولات آن و روش کار در سامانه رسا تهیه شده است و بصورت پی دی اف در سایت سازمان نقشه برداری موجود است.
1 – استفاده از سامانه در محيط web browser
2– استفاده ازسامانه درمحيط ArcGIS Desktop
3 – استفاده ازسامانه در محيط Google Earth
4 – راهنماي دانلود شناسنامه نقاط شبكه چندمنظوره ژئودزي وداده هاي ثقل سنجي
در »فهرست محصولات سازمان نقشه برداري كشور«، به آدرس »rasa.ncc.org.ir« تمامي اندكسها و محدودههاي رقومي موجود از محصولات مكاني سازمان به صورت وب سرويس و يكپارچه ارائه شده اند. لازم به ذكر است محتواي برخي از اين اندكسها در حال تكميل و به روز رساني ميباشد.در اين راهنما نحوه استفاده از اين سامانه در سه محيط ArcGIS Desktop،web browser و Google Earth همراه با تعيين مشخصه هر محصول، توضيح داده شده است. در پايان نيز »راهنماي دانلود شناسنامه نقاط شبكه چند منظوره ژئودزي و داده هاي ثقل سنجي« آورده شده است.
1 – استفاده از سامانه در محيط web browser
برای استفاده ازاندکس و اسامی محصولات سازمان نقشه برداری در محیط web browser ، ر كاربران مي توانند با استفاده ازzoom وpan ، به موقعيت مكاني مورد نظر رفته و سپس لايه هاي مختلف را روشن و خاموش نموده و به اين ترتيب از مشخصات محصولاتي كه براي آن منطقه موجود مي باشند مطلع گردند.
در ادامه توضيحات مختصري همراه با تصويربراي يك مثال ارائه ميگردد.در اين مثال نحوه دستيابي به محصولات موجود براي محدوده شهر يزد توضيح داده مي شود. براي استفاده از پنجره بزرگنمايي لازم است دكمهShift همزمان با عمل Drag فشرده باشد. همچنين بهتر است از IE و ياfirefox استفاده شود.
با استفاده از آيكون هايي كه براي مديريت نقشه اي در اختيار قرار دارندمحدوده مورد نظر را بزرگنمايي نموده و آنقدر اين عمل تكرار گردد تا مشابه با شكلهاي زير، محدوده شهر يزد مشاهده گردد.
پس از آنكه محدوده مورد نظر ملاحظه گرديد مي توان كليه لايه هاي اطلاعاتي را مشابه با شكل زير فعال نمود و از موجود بودن و يا عدم وجود محصولات مختلف سازمان در آن محدوده مطلع گرديد. چنانچه سرويسي فعال گرديد ولي بلافاصله اندكسي بر روي صفحه تصوير اضافه نشد نبايد فرض شود كه حتما محصولي براي آن نقطه وجود ندارد، بلكه ممكن است نياز به زمان بيشتري براي نمايش اندكس ها باشد.
محدوديتي در تعداد لايه هاي روشن شده نمي باشد ولي بهتر است با توجه به سرعت سامانه وهمچنين قابليت تشخيص مشخصات محصولات مورد نظر، تعداد مناسبي از لايه ها را همزمان روشن نگاه داشت.
در اين سامانه كاربر مي تواند با انتخاب گزينه چند ضلعي ترسيمي با استفاده از مختصات رئوس پنجره اي با نام ترسيم ناحيه مختصات مشابه تصوير ذيل ظاهر مي شود. با وارد نمودن مختصات يك يا چند نقطه، كاربر با زدن دكمه افزودن مختصات به محدوده مورد نظر هدايت شده و محصول مورد نظر خود را انتخاب نمايد.
روش ديگر جستجو در رسا، استفاده از آيكون نام جغرافيايي است:
با وارد كردن نام جغرافيايي موردنظر، بعنوان مثال”رشت”، ليست مواردي كه تحت اين نام ذخيره شده نمايش داده ميشود. كاربر با انتخاب منطقه موردنظر، بعنوان نمونه “گيلان- رشت” ، ميتواند محدوده موردنظر خود را مشاهد نمايد:
روش ديگر با استفاده از مختصات مستطيل دربرگيرنده(bounding box) منطقه مطلوب كاربر ميباشد. در اين روش با روشن كردن آيكون “مختصات مستطيل دربرگيرنده”، در پنجره باز شده، اقدام به وارد كردن مختصات چهارنقطه مينمايد تا محدوده موردنظر نمايش داده شود:
روش آخر نيز، استفاده از فايل برداري است. در اين روش، ابتدا آيكون فايل برداري را روشن كرده، در پنجره باز شده، كاربر ابتدا سيستم تصوير مناسب را انتخاب ميكند. سپس گزينه “انتخاب فايل” را انتخاب كرده و فايل موردنظر را فراخواني ميكند. دقت داشته باشيد كه اين فايل برداري،shape فايلي است از نوع پليگون، كه شامل فقط يك عارضه ميباشد. همچنين اين لايه بايد فاقد ويژگي Zm باشد.
پس از استخراج اسامی و مشخصات محصولات مورد نظر، جهت خرید و ثبت سفارش که راهنمای خرید محصولات سازمان نقشه برداری در مقاله های بعدی آمده است اقدام نموده و سفارش خود را ثبت می کنیم.
2 – استفاده ازسامانه درمحيط ArcGIS Desktop
برای استفاده ازسامانه درمحيط ArcGIS Desktop یا بعبارتی اضافه نمودن اطلاعات اندکس عکس های هوایی و نقشه ها از سرور سازمان نقشه برداری به نرم افزار ArcGis Desktop به ترتیب زیر عمل می کنیم :
نحوه نمايش WMSاندكسها در نرم افزار ArcGIS Desktop به عنوان يكي از نرمافزارهاي متداولGIS به شرح ذيل در اين بخش ارائه شده است.
- انتخاب URL سرويس مورد نظر از جدول زير:
توجه شود در اين جدول، مشخصه اصلي هر محصول همراه نمايي از محصول نهايي نيز آورده شده است. (علامتàبه معنيzoom in در سامانهrasa است)
- اجراي دستور “Add WMS Server” در محيطArcCatalog نرم افزارArcGIS مطابق شكل زير:
- درج آدرس URLسرويس (كادر شماره 1) و كليك روي دكمه Get Layers (كادر شماره 2).
- بعد از ليست شدن سرويس هاي موجود (كادر شماره 3)، سرويس مورد نظر مانند مثلاً
انتخاب و در نهايت، روي دكمه OK كليك شود (كادر شماره 4).
- اضافه شدن لينك سرويس به قسمتGIS Servers در ArcCatalog.
- Drag سرويس مورد نظر از ميان سرويس هاي اضافه شده به صفحه نمايش ArcGIS.
- اضافه شدن سرويس لايه مورد به قسمتTable of Contents در ArcGIS و نمايش لايه در صفحه نمايش.
3– استفاده ازسامانه رسا در محيط Google Earth
برای استفاده از سامانه رسای سازمان نقشه برداری کشور، در محیط Google Earth مراحل زیر را پیروی کنید:
براي برقراري اتصال به سرور، همانطور كه در شكل زير نمايش داده شده است به ترتيب عمل شود:
- ابتدا بايد از طريق منوي Add – Image Overlay وارد صفحه معرفي سرويس جديد شد.
- سپس در بالاي صفحه اي كه باز مي شود نام اتصال درج گردد. در اين مثال از عبارت NCC_TSM_Services براي اين منظور استفاده شده است.
- سپس بر روي دكمه WMS Parameters كه در انتهاي صفحه است كليك شود.
- در صفحه اي كه باز مي شود بر روي دكمهAdd كه در بالاي صفحه قرار دارد كليك شود تا محلي جهت درج آدرس سرور باز شود.
- سپس آدرس URL سرويس مربوطه از روی جدول اسامی محصولات سازمان نقشه برداری به همراه آدرس URL سرورشان ،استخراج و در اين محل درج گردد. پس از معرفي مشخصات سرور دكمه OK كليك گردد.
- پس از اتصال به سرور، ليست سرويس هايي كه قابل استفاده مي باشند نمايش داده مي شود.
- با استفاده از محيطي كه در اختيار قرار دارد لايه هاي مورد نظر انتخاب شوند. در اين مثال سه لايه اندكس 25 هزارم، 250 هزارم، و نقشه هاي موردي بين سال هاي 1385 تا 1390 انتخاب شده اند.
- با كليك برروي دكمه هاي OK، تعاريف تائيد گردند.
ممكن است پس از تعريف مشخصات سرور و تائيد آن، بجاي نقشه هاي مورد نظر، يك حرف X بزرگ به رنگ قرمز مشابه شكل زير آورده شود.
- براي رفع اين مشكل بايد مشابه شكل زير، تعاريف مربوط به استايل را (كه در اين مثال عبارت:
- .حذف نمودlink ميباشد)، از داخل متنStyles= default,default,default&
4 – راهنماي دانلود شناسنامه نقاط شبكه چندمنظوره ژئودزي وداده هاي ثقل سنجي
در سامانه رسا مربوط به سازمان نقشه برداری کشور و در دسته بندي مربوط به شبكه چند منظوره ژئودزي و داده هاي ثقل سنجي، به منظور دانلود شناسنامه نقطه مانند شكل 1، ابتدا كاربر دكمه تعبيه شده جهت روشن نمودن لايه در مقابل نقاط شبكه را فعال مي كند.
همانطور كه در اين شكل ملاحظه مي شود لايه اطلاعاتي موردنظر بر روي نقشه نمايش داده مي شود.
شكل 1 – نمايش شبكه چندمنظوره ژئودزي و داده هاي ثقل سنجي در دسته بندي محصولات
مطابق با شكل 2، با كليك روي ابزار قرمز رنگ () در كادر شماره 1، پنجره اي با عنوان دانلود شناسنامه نمايش داده مي شود. سپس بر روي دكمه »انتخاب نقطه« نشان داده شده در كادر شماره 2، كليك مي گردد.
شكل 2 – استفاده از دكمه »انتخاب نقطه«
پس از آن كاربر، نقطه مورد نظرخود را درZoom مناسب بر روي نقشه انتخاب مي كند. همان پنجره شكل 2، مانند شكل 3 بر روي صفحه ظاهر مي شود كه نام نقطه و آيتمي جهت دانلود شناسنامه نقطه به آن پنجره اضافه شده است.
شكل 3 – نمايش نام نقطه و دانلود شناسنامه آن
پس از كليك روي عبارت »دانلود شناسنامه«، شناسنامه نقطه موردنظر كه حاوي اطلاعات مربوط به آن نقطه بوده مانند شكل 4، نمايش داده مي شود.
شكل 4 – شناسنامه دانلود شده نقطه مورد نظر
در پایان چنانچه وقت یا حوصله سقارش عکس هوایی یا نقشه را ندارید همکاران ما می توانند شما را در این امر یاری کنند. با ما تماس بگیرید.
مقالات مرتبط:
- راهنمای خرید عکس هوایی یا نقشه از سازمان نقشه برداری کشور
- دانلود عکس هوایی از سایت USGS
- عکس هوایی وکاربرد آن در علوم مختلف
- پلاک ثبتی چیست؟
- نقشه UTM
- جانمایی محدوده پلاک ثبتی
لینک های مفید :
سایت rasa.ncc.org.ir به آدرس https://iransdi.ncc.gov.ir/layersf/rasa انتقال یافته است.